Skip to main content

Beeldhouwwerk 'De Gave, Ode aan de Zorg'

08 maart 2024
"Kunst in de Publieke Ruimte, realisaties van gisteren en plannen voor morgen"Vanavond werd in Woonzorgcentrum Hoevezavel aan de Jan Davidlaan, in aanwezigheid van de kunstenares, het beeldhouwwerk 'De Gave, Ode aan de Zorg' van Margot Homan onthuld. Het beeld, aangekocht door de private stichting Charlotte J. van der Seijs, wordt in bruikleen geplaatst in het Woonzorgcentrum Hoevezavel. Algemeen directeur van de Zorggroep Bjorn Willems, schepen van Zorg en ZorgGroep Nancy Bleys, directeur van de stichting Louis Vanvelthoven  en kunstenares Margot Homan zelf gaven een woordje uitleg, waarna het kunstwerk onthuld werd met de hulp van twee bewoners van Hoevezavel. 
Uiteraard was er muzikale omlijsting en achteraf een hapje en een drankje.

Er wordt door de stichting ook nog gewerkt aan een nieuw kunstwerk 'Save our future' van Katrin Dekoninck dat op 2 mei 2023 aan het stadsbestuur werd voorgesteld. Dit is in volle beraad. Het bestuur zou dit kunstwerk graag geplaatst zien op het Michiel Jansplein, tussen bibliotheek en kerk.

Margot Homan, de schepper van het kunstwerk dat vandaag onthuld werd, is een Nederlandse kunstenares, geboren in Oss en opgeleid aan de Academie voor beeldende vorming Tilburg, waar het haar verboden werd om figuratief te werken. Direct na haar afstuderen volgde ze haar artistieke roeping en ontwikkelde ze haar eigen figuratieve stijl naast het parttime lesgeven aan de sociale academie Markendaal Breda. Sinds 1984 volgt ze haar artistieke passie volledig. Vanaf dat moment staat ook alles in haar leven in dienst van haar kunst. Margot heeft ook de beeldengroep ‘Forum van de Rechten van de Mens’gecreëerd die je in het Astridpark kan bewonderen.

Presentatie door Louis Vanvelthoven tijdens de onthulling over Kunst in de Publieke Ruimte, realisaties van gisteren en plannen voor morgen pdf20240308_presentatie_de_gave.pdf

Bron: Internetgazet 8 maart 2024
Foto: Guy Weyns


Magische Muziek Mo(nu)menten - sacrale muziek

31 januari 2024

MMM4 2 24FB
Private Stichting Charlotte J. van der Seijs wil met magische muziekmo(nu)menten cultuur- en kunstbeleving bevorderen en investeren in betekenisvolle sociale relaties door het promoten van mooie muziekmomenten (alle genres, muziekstijlen, vormen,...)

Op zondag 3 maart 2024 om 10u30 presenteert Rose-Marie Hendriks sacrale muziek.

Locatie: Raadhuis Dorp Lommel
Inkom: €10
Reservatie aanbevolen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Magische Muziek Mo(nu)menten - klassieke topstukken

05 januari 2024

MMM4 2 24FB

Private Stichting Charlotte J. van der Seijs wil met magische muziekmo(nu)menten cultuur- en kunstbeleving bevorderen en investeren in betekenisvolle sociale relaties door het promoten van mooie muziekmomenten (alle genres, muziekstijlen, vormen,...)

Op zondag 4 februari 2024 om 10u30 presenteert Rose-Marie Hendriks klassieke topstukken.

Locatie: Raadhuis Dorp Lommel
Inkom: €10
Reservatie aanbevolen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een pleidooi :  een nieuwe toekomst voor het romantisch Clerinx-orgel!

11 september 2023

orgel

De Lommelse gemeenschap is rijk!

Wij bezitten twee unieke orgels gebouwd door Arnold Clerinx ( 1816-1898 ). Het orgel in de Sint-Pietersbandenkerk werd gebouwd in 1883, gerestaureerd in 1962 en 1995, en is het oudste nog bestaand Clerinx-orgel, terwijl het orgel van de Onze-Lieve-Vrouw Maagd der Armenkerk van Lutlommel als artistiek waardevol en uniek erkend wordt. Dit orgel werd in 1884 gebouwd en is afkomstig uit de kloosterkerk van de Zusters Visitatie in Luik. In 1965 werd het orgel overgebracht uit de kloosterkerk en in Lommel geplaatst.

In het Onderzoeksrapport nr.88 (2017) van het Agentschap Onroerend Erfgoed “Historische orgels. Een waarderende studie van het orgelpatrimonium in Vlaanderen”  wordt dit orgel op pagina 83 beschreven. Het historisch en romantisch orgel, met twee klavieren en een zelfstandig pedaalwerk, omvat 17 registers . Een grondtonige sonoriteit werd nagestreefd. Het wordt bespeeld via een vrijstaande speeltafel. Vrij uitzonderlijk voor het oeuvre van Clerinx is de neogotische orgelkast.

De evaluatie van het onderzoeksrapport vermeldt verder dat het orgel artistiek waardevol is omwille van de historische elementen, die aan het orgel herkenbaarheid verlenen als romantisch instrument uit de late romantische periode van de orgelbouwer. De artistieke waarde wordt versterkt  door het criterium van de zeldzaamheid: de neogotische stijl . Technisch waardevol  is het instrument omwille van het gebruik van transmissiesleepsladen, ontwikkeld en gepatenteerd door de bouwer zelf.

Nu de Onze-Lieve-Vrouwekerk Maagd der Armen onttrokken wordt aan de eredienst wacht dit bijzondere orgel een nieuwe toekomst.

De Private Stichting Charlotte J. van der Seijs wijst erop dat recent nog twee restauratiedossiers van Clerinx-orgels (Borgloon-2021 en Eigenbilzen 2016) groen licht kregen en dat de restauratie en heropbouw van dit waardevol romantisch orgel in een andere Lommelse kerk tot de mogelijkheden behoort en moet nagestreefd worden.

Een mooi project : een uniek artistiek orgel, zo nodig gerestaureerd, heropgebouwd in de Sint-Pauluskerk van Heeserbergen, waardevol én voor de eredienst én voor de leerlingen van de Noordlimburgse Academie. 

50 JAAR VLAAMS PARLEMENT door Dr. MARTINE GOOSSENS

13 december 2022

logo cvds1davidsfonds lommel

mathieu blondeel

Op 7 december 1971, amper 50 jaar geleden, werd het eerste parlement van de Vlamingen, de Cultuurraad van de Nederlandse Cultuurgemeenschap, geïnstalleerd.

In 1980 werd de Cultuurraad omgevormd tot de Vlaamse Raad en vanaf 1995 is er officieel sprake van het Vlaamse Parlement. Dit Vlaams Parlement is vandaag uitgegroeid tot het centrum van de Vlaamse democratie, met belangrijke en uiteenlopende bevoegdheden, uitgeoefend door 124 rechtstreeks verkozenen in een schitterend gebouw in het hart van Brussel.

Martine Goossens is sinds 2006 de secretaris-generaal van het Vlaams Parlement. Zij is doctor in de moderne geschiedenis (KU Leuven) en de auteur van het imposante boek: 50 JAAR VLAAMS PARLEMENT.

De Private Stichting Charlotte van der Seys en Davidsfonds Lommel ontvangen Martine Goossens op 22 januari 2023 om 10u.30 in het RAADSHUIS, Dorpsplein Lommel

Na de lezing is er gelegenheid om bij een drankje met Martine Goossens van gedachten te wisselen. Inkom is gratis.

Van harte welkom!

Met vriendelijke groeten,

Rik Blervacq,Voorzitter Davidsfonds
Louis Vanvelthoven
, Voorzitter Stichting

Lezing: “DE EUROPESE ENERGIECRISIS: TIJD VOOR EEN RESET?”

13 december 2022

logo cvds1loc lommel

 

mathieu blondeelDeze lezing wordt verzorgd door Dr. MATHIEU BLONDEEL, onderzoeker aan de Britse Warwick Business School en expert in internationale energie- en klimaatvraagstukken. Hij is een veelgevraagde analist in Belgische en internationale media rond deze thema’s.

Europa en het economische en sociale leven in Europa gaan een lastige winter tegemoet nu Rusland, in oorlog met Oekraïne, de levering van aardgas terugschroeft. ”Ik mis een gevoel van hoogdringendheid bij de Europese beleidsmakers“ aldus Mathieu Blondeel. Europa is in de greep van een ongeziene energiecrisis. Het is alle hens aan dek om deze (en komende) winter(s) de energievoorziening te waarborgen nu onze grootste energieleverancier is weggevallen. Tegelijkertijd moeten we versneld onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen om de klimaatcrisis af te remmen. Zijn de maatregelen die we nemen voldoende om onze energie-en klimaatdoelen te bereiken? Wat zijn de gevolgen van de huidige energiecrisis op korte en (middel)lange termijn? En hoe kunnen we dit in een mondiale context plaatsen? Dr. Blondeel loodst ons door het geopolitieke energiespeelveld in deze lezing: ”De Europese energiecrisis: tijd voor een reset?”

Uw aanwezigheid in het Raadhuis op zondag 15 januari 2023 om10u30 wordt heel erg op prijs gesteld.

Na de lezing is er gelegenheid om bij een drankje met Mathieu Blondeel van gedachten te wisselen.

Inkom is gratis.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Louis Vanvelthoven, Voorzitter Stichting
Guy Hoekx, Voorzitter LOC

Lezing: Piet Mondriaan :"Revolutie in de kunst"

21 november 2022

Honderdvijftig jaar geleden werd Piet Mondriaan (1872-1944) geboren.
Oorspronkelijk landschapsschilder werd hij de pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Zijn later geometrisch-abstract werk, gekenmerkt door horizontale en verticale lijnen en door primaire kleuren in een asymetrische en duidelijke vlakverdeling, is tot op heden een inspiratiebron voor mode, architectuur, kunt en reclame.
Het neoplasticisme werd een nieuwe eigen kunststroming : de techniek van het weglaten werd verheven tot kunst.
Zijn laatste schilderij "Victory Boogie Woogie" geïnspireerd door het stratenplan van New York, werd eind jaren '90 gekocht door de Nederlandse staat voor 80 miljoen gulden. Opmerkelijk : meerdere stukjes tape door de schilder aangebracht werden niet vervangen door het eerder onverwachte overlijden van de kunstenaar.

Schilder-graficus Philip Wiesman, winnaar in 2021 van de Van Ommeren-De Voogt Prijs, verzorgt de lezing over deze boeiende kunstenaar, in het Raadshuis Lommel op 4 december om 10u30.
Na de voordracht en tijdens het nuttigen van een drankje kan er van gedachten gewisseld worden met de spreker.

Inkom gratis.

Namens de Private Stichting Charlotte J. van der Seijs

Anneke Geens, secretaris
Louis Vanvelthoven, voorzitter

Amoureus - Podium Jonge talenten

16 oktober 2022

23 oktober 15 uur Kleine Zaal CC. De Adelberg Lommel.


In deze voorstelling treden jonge Lommelse en Limburgse muzikale en journalistieke talenten op met muziek van oude meesters, met zang en woorden van een nieuwe generatie.

Gastvrouw Anja Van Engeland, sopraan, en Toon Spaepen, piano, begeleiden het optreden van :

  • Felke Pauwels, zang
  • Emma Van De Wiele, cello
  • Akari Bastiaens, piano
  • Arne Bijnens, trompet
  • Yenthe Muffels, fagot
  • Elise Renckens, woordkunst
  • Jef Kolacny, piano

Omdat elke opleiding kostbaar is en talenten van de toekomst steun en aanmoediging verdienen bij hun opleiding tot bevlogen musici of woordkunstenaars, organiseert de Stichting deze voorstelling als sluitstuk van de Amoureus triptiek onder de artistieke begeleiding en regie van Luc Morren.

Bekijk een kleine compilatie van deze wondermooie dag. 

"HIER BLIJF IK" uitverkocht!

14 augustus 2022

binnen rechtsDe private stichting Charlotte J. van der Seijs meldt met enige trots dat het boek “Hier blijf ik”, uitgegeven bij Lannoo en gedrukt op 1100 exemplaren, uitverkocht is.
Uit waardering voor hun inzet werden de laatste exemplaren geschonken aan de vrijwilligerswerking van “Peters en Meters”.

Een recordverkoop wat Lommelse boeken betreft? Alleszins een mooi resultaat dankzij de talrijke fijne recensies van o.m. Bisschop Patrick Hoogmartens en van Kunsttijdschrift Vlaanderen. En dat in een tijd dat van een boek dat in Vlaanderen wordt uitgegeven gemiddeld slechts 44 exemplaren worden verkocht, aldus Jan Van Regenmortel ( Nieuwsblad van 11.02.2022 )

De private stichting dankt voor hun medewerking de Lommels ondernemers, de krantenwinkels en warenhuizen, de Lommelse Toeristische dienst en vooral de talrijke inwoners die het boek aankochten. Met deze uitgave hoopt de private stichting een bijdrage te hebben geleverd aan het Lommelse kunst- en cultuurleven.

Louis Vanvelthoven, Voorzitter
Anneke Geens, Secretaris

Amoureus - 10 jaar

13 augustus 2022

Tien jaar geleden, in 2012, bezocht de reus AMOUREUS de stad Lommel. Hij was op zoek naar een plek op de wereld, waar de mensen van mekaar hielden en respect hadden voor elkaar, voor de dieren en de planten ... Hij luisterde naar "Dichters in tuinen", bewonderde een kunstwerk van 1400 door kinderen beschilderde nestkastjes en bezocht een fototentoonstelling over de liefde. Hij genoot van het "Gouden Ontbijt" samen met honderden jubilarissen en woonde het slotspektakel met de topdansers Wim Vanlessen en Aki Saito op het Hertog Janplein bij.

En Amoureus vond dat het goed was.

Vandaag, in 2022, keert Amoureus terug naar onze wereld, een sterk veranderde en veranderende wereld, grenzeloos globaal. Een wereldsamenleving, waarin we meer dan ooit afhankelijk zijn van elkaar. Klimaatcrisis, pandemieën en oorlogen treffen ons allemaal. Zijn oproep: kiezen voor overleg, samenwerking en respect in plaats van afwijzing en angst voor de anderen.

Met drie voorstellingen onder de artistieke leiding van Luc Morren, wil de Private Stichting Charlotte J. van der Seijs deze oproep sterk onderschrijven.

Foto's, videos en verslag van de voorstellingen vind je verzameld op de website van Kunstacademie Noord-Limburg

PROGRAMMA

Kunstenaar Margot Homan op bezoek

12 augustus 2022

Vrijdag 12 augustus 2022 mochten we kunstenares Margot Homan ontvangen in Lommel.

Margot creërde in 2018 in opdracht van de stichting Charlotte J. van der Seijs, de 6 glazen portretten en de twee bronzen beelden die een plaats hebben gekregen in het Prinses Astridpark. De werken zijn een eerbetoon aan de universele verklaring van de rechten van de mens.


Philip Wiesman winnaar van de Van Ommeren - De Voogt Prijs 2021

16 oktober 2021

Philip Wiesman, penningmeester van Stichting Charlotte van der Seijs, mocht op zaterdag 2 oktober de begeerde Van Ommeren - De Voogt Prijs 2021 in ontvangst nemen op het Najaarssalon 2021 in de Pulchri Studio in Den Haag.

De jury heeft uit een totaal van 205 kunstwerken van 128 kunstenaars de volgende drie kunstenaars genomineerd: Piet Gispen - Marisja Smit - Philip Wiesman.
Pulchri Studio feliciteert Philip Wiesman van harte met zijn inzending, een ets 'Arbor Magna', en het winnen van de Van Ommeren - De Voogt Prijs 2021.

De jury was onder de indruk van de grafische kwaliteit van het werk. "Wij vonden het ontroerend met hoeveel liefde en aandacht het werk is gemaakt. Het werk heeft een verstilling en een lichtheid. Wat opviel is dat de kaarsen van de bloeiende kastanje donkerder lijken tegen de lucht dan in de kastanje. Het werk heeft verfijnde en open patronen in lijntjes en puntjes waardoor de witte ondergrond er fris door heen schijnt. Door het contrast tussen de architectonische lijnen en de organische vormen en ook door de coulissen werking van de bomen heeft de ets een mooi opgebouwde compositie."

Wij wensen Philip van harte proficiat met deze prijs.

bron: Najaarssalon & Van Ommeren - De Voogt Prijs 2021

Fazioli vleugelpiano verhuist van de Raadszaal naar CC De Adelberg

02 juni 2021

Eén van de belangrijke projecten van Stichting Charlotte van der Seijs was de renovatie van het Raadhuis en de aankoop van een Fazioli vleugelpiano.
De Raadzaal werd daarmee de geschikte locatie voor kamermuziek, geprogrammeerd door CC de Adelberg. Met de aperitiefconcerten “Onder de Eik” kregen ook getalenteerde lokale musici de kans hun publiek te bereiken.

Gisteren heeft CVdS afscheid genomen van de Fazioli vleugelpiano die aangekocht werd door de stad en nu verhuisd is naar de Kleine zaal in CC De Adelberg.
Met weemoed kijken we nu naar de lege ruimte en denken we terug aan alle mooie momenten die dankzij CVdS de afgelopen jaren hebben kunnen plaatsvinden.

Hopelijk mag de Fazioli vleugelpiano een rijkelijk gevuld tweede leven beginnen in de Kleine zaal.
We hopen dat het culturele aanbod van kamermuziek in Lommel verder mag groeien en cc De Adelberg musici kansen geeft een ruim publiek te bereiken.

Bron: internetgazet 2 juni 2021
Foto's Johnny Bastiaens

Orgelfestival Sint Pietersbandenkerk

29 november 2019

Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van het Clerinx-orgel in de Lommelse Sint-Pietersbandenkerk organiseerde de stichting 'Charlotte J.van der Seijs' een orgelfestival.
Tijdens de 3 festivaldagen musiceerden het St-Ceciliakoor, diverse organisten en andere musici waaronder de leraren Veerle Gistelinck en Anja van Engeland rond het jarige orgel.
Zaterdagavond 30 november was het de beurt aan de leerlingen orgel van onze Kunstacademie Noord-Limburg en de academie van Dilsen.
Onder leiding van hun leraren Joost Vermeiren en Christel Vandebriel hadden de uitvoerders een aangepast programma ingestudeerd dat ze met verve vertolkten. Dat het aantrekkelijk en afwisselend programma het publiek bekoorde was te merken aan het uitbundige applaus van het aanwezige publiek.

Bron: Kunstacademie Noord-Limburg 

Onder de Eik’ aperitiefconcerten

17 december 2018

In navolging van de Davidsfonds aperitiefconcerten in de Hanekap anno jaren ’90 en de aperitiefconcerten georganiseerd door Directeur Vaelen in het Gemeenschapsonderwijs leefde de idee om 'terug' klassieke concerten aan te bieden in Lommel.

Onder impuls van Louis Vanvelthoven, voorzitter van de Charlotte van der Seijs stichting, werden de eerste gesprekken gevoerd met Lommelse concerterende musici. Dit resulteerde in ‘Onder de Eik’ aperitiefconcerten.

Het Raadhuis in het midden van het marktplein, met een bijzondere Fazioli vleugel, bleek een toplocatie om intieme concerten te organiseren.

Bezielers Jeroen Driessens, Erzsi Mak, Toon Spaepen, Jean-Marie Van Broeckhoven en Anja Van Engeland programmeren telkens 4 concerten per seizoen.

De Stichting Charlotte J. van der Seijs stimuleert, sponsort en geeft logistieke ondersteuning aan deze klassieke concerten.

Meer info op de website van ‘Onder de Eik’ aperitiefconcerten.

 

Forum van de Rechten van de Mens ingehuldigd

07 december 2018

Vrijdag 7 december 2018 werd het kunstproject ‘Forum van de Rechten van de Mens’ ingehuldigd. Initiatiefnemer is de stichting Charlotte van der Seijs.

Ter gelegenheid daarvan vond er een plechtige academische zitting plaats in CC De Adelberg waarop, naast het koor Locomotief, leerlingen muziek en dans van de Kunstacademie optraden.

Naast een gecombineerd kunstwerk in het Astridpark van zes glazen panelen van voorvechters van de mensenrechten, gekoppeld aan een bronzen beeld, van de hand van kunstenares Margot Homan, werd ook een mooi groot glazen wandpaneel onthuld naar een ontwerp van directeur beeldende kunsten Michel Wellens.

Bron: Kunstacademie Noord-Limburg 10 december 2018

Kattenbos bevlindert

19 september 2018

Een nieuw ‘landmark’ voor Kattenbos is in de maak. Op de plek waar de Leyssensmolen vroeger stond, pronkt binnenkort een indrukwekkende vlindersculptuur. Een werk van kunstenaar Will Beckers, die ook de vlinderwandeling langs het verharde wandelpad creëerde. Dit werk is het sluitstuk van de route én een schitterend herkenningspunt als je Lommel binnenrijdt.

De officiële inhuldiging van het werk is voorzien op zaterdag 22 september aan de Zandstraat in Kattenbos.

Will Beckers over zijn werk
“Het ontwerp is ontstaan tijdens de uitvoering van de vlinderwandeling in Kattenbos. We zien de laatste fase van een vlinder als de ultieme, mooist vormgegeven fase. Maar is dat wel zo? Elk van de 4 cyclussen die de vlinder doorloopt, bezit een prachtige vorm en structuur. Elk even waardevol. In de vlindersculptuur toon ik de laatste levensvormfase: het loslaten van de cocon en de geboorte van de vlinder.

Glazen Gandhi voor het Astridpark

31 december 2017

In het Lommelse Prinses Astridpark zal volgend jaar een indrukwekkend kunstwerk worden gerealiseerd als eerbetoon aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een beeldengroep met zes glazen portretten van iconische voorvechters van de mensenrechten zullen samen met een bronzen beeld worden opgesteld aan het openluchttheater in het park. De kostprijs van meer dan 150.000 euro wordt gedragen door de Stichting Charlotte van der Seijs, die de realisatie toevertrouwt aan de Nederlandse kunstenares Margot Homan.

Bron: Het Belang van Limburg 31/12/2017

I Solisti & Jan Decleir brengen "De Heerser", exclusief voor België te zien in Lommel!

20 oktober 2016

Op woensdag 2 november 2016 organiseert de Stichting Charlotte van der Seijs samen met Cultuurcentrum De Adelberg in de Lommelse Sint-Pietersbandenkerk een bijzondere muziek/ theatervoorstelling met topacteur Jan Decleir.

Samen met het blazersensemble I Solisti del Vento speelt hij – exclusief voor Lommel – “De Heerser”.
Jan Decleir kruipt in de huid van überstaatshoofd en bejubelt met boosaardig plezier de komst van een nieuw politiek tijdperk. De voorstelling is slechts éénmalig te zien in België. Een unieke kans dus om er bij te zijn!

De speech der speechen: Eind jaren zeventig van vorige eeuw schreef Mauricio Kagel het hoorspel Der Tribun. Kagel beluisterde zeven jaar lang honderden speeches van staatshoofden en kwam uiteindelijk tot een uitgekookte versie van de ultieme, groteske politieke redevoering.

Tentoonstelling 'Zelf.Tijd'

19 september 2016

Afgelopen weekend opende de erg knappe tentoonstelling 'Zelf.Tijd' met werk van Katrin Dekoninck, Philip Wiesman en Steven Van Der Heyden.
De organisatie is in handen van de Stichting Charlotte J. van der Seijs en de stad Lommel en u kunt de tentoonstelling gratis bezoeken tijdens de openingsuren van het Huis van de Stad nog tot 31 oktober.

Katrin Dekoninck is een all-round kunstenares die de mens in al zijn directheid en eenzaamheid indringend weergeeft in verschillende kunstdisciplines: tekenen, schilderen, handgetekende animaties en de laatste jaren ook beeldhouwen in klei. Haar werk wordt op de tentoonstelling Zelf.Tijd begeleid door poëzie van Steven Van Der Heyden. Hij debuteerde in 2014 met Klein Geluk, die de collectie van het Poëziecentrum in Gent haalde. Voor Steven is poëzie uitrusten op gedachten, zich laten raken door het schijnbaar 'gewone'.

Philip Wiesman is tekenaar/graficus die vooral door de schoonheid en verlatenheid van het landschap rondom hem wordt geïnspireerd. Hier ontbreekt de mens, maar spreken bomen en landschappen een universele taal. Samen geven zij perfect gestalte aan Zelf.Tijd, de zo noodzakelijke tijd die elk individu nodig heeft om zichzelf te ontplooien. Sommigen om kunst te creëren, anderen om van kunst te genieten.

Bron: internetgazet 19 september 2016
Foto's Jan Buyens

Internationale Glaskunstprijs 2015

25 april 2015

De International Glass Prize is een driejaarlijkse internationale wedstrijd voor kunst en design. Het thema van deze editie is Het Proces. De Private Stichting Charlotte van der Seijs reikt dit jaar 12.000 euro uit en het GlazenHuis biedt 2 werkperiodes aan in het glasatelier. 6 Juryleden selecteerden uit 756 inzendingen uit 45 landen 61 werken voor de tentoonstelling, waaronder designobjecten, sculpturen, schilderijen, foto’s, video’s en monumentale installaties.

Vijf laureaten werden bekroond met een geldprijs of een werkperiode. De Gentse kunstenares Karen Vermeren ontving een geldprijs van 6.000 euro voor haar panoramische glasschildering in de toren van het GlazenHuis. Daarnaast ontvingen de Japanse kunstenaar Simsa Cho en de Duitse kunstenaar Jens Gussek een mooie geldprijs ter waarde van 3.000 euro.

Raadhuis omgetoverd tot concertzaal

20 oktober 2014

“Het gebouw wordt voortaan de nieuwe vaste stek voor kamermuziek in Lommel”, zegt schepen van cultuur Rita Phlippo. “In functie hiervan werd op het gelijkvloers een ontvangstruimte gecreëerd. De trouwzaal kreeg een grondige opfrissing met een nieuwe akoestische wand. Speciaal voor deze ruimte kocht de Stichting Charlotte van der Seijs een bijzondere en waardevolle vleugelpiano van het merk Fazioli.” Als finishing touch zal in het Raadhuis permanent de glascollectie “De Schenking” van de heren Adhemar Ryckaert en Guy Embrechts te bewonderen zijn.

Voor het ontwerp tekende de bekende binnenhuisarchitect Frans van Praet, eveneens de oorspronkelijke ontwerper van het interieur van het Raadhuis 24 jaar geleden. Centraal in de ruimte staat de nieuwe Italiaanse Fazioli piano, de eerste en enige in Limburg, te blinken.

Concertzaal Charlotte J. van der Seijs

17 oktober 2014

Afgelopen maand kreeg het Raadhuis op het Marktplein een flinke opknapbeurt. “Het gebouw wordt voortaan de nieuwe vaste stek voor kamermuziek in Lommel”, zegt schepen van cultuur Rita Phlippo. “In functie hiervan werd op het gelijkvloers een ontvangstruimte ingericht.
De trouwzaal kreeg een grondige opfrissing met een nieuwe akoestische wand.
Speciaal voor deze ruimte kocht de Stichting Charlotte van der Seijs een bijzondere en waardevolle vleugelpiano van het merk Fazioli.” Niet zomaar een piano dus, maar de 'Ferrari' onder de merken. Het is trouwens de allereerste die in Limburg in een concertzaal wordt geplaatst.

Nieuw kunstwerk 'Lommel Leven Liefde' ingehuldigd

10 oktober 2014

Het werk 'Lommel Leven Liefde' van beeldende kunstenares Liliane Vertessen doet dienst als veilige toegangspoort tot het Lommelse en Limburgse grondgebied. Een krachtig welkom en een signaal van kwaliteit. Het beeld is een geschenk van de Stichting Charlotte J. van der Seijs aan de stad Lommel.

Het werk, volledig vervaardigd in inox, is 10 meter hoog, 60 centimeter breed, ongeveer 8 meter lang en 2,5 meter diep. De letter “L” staat voor “Lommel Leven Liefde”. “Het zal de uitstraling van Lommel als levende stad, stad van vriendschap en gastvrijheid nog versterken en past in de doelstellingen van de Private Stichting,” zegt Louis Vanvelthoven, voorzitter van de Stichting Charlotte van der Seijs.

Internationale Glaskunstprijs 2012

06 juli 2012

De International Glass Prize is een driejaarlijkse internationale wedstrijd voor kunst en design, ingericht door het Glazen Huis, het Vlaams Centrum voor hedendaagse Glaskunst en de Private Stichting Charlotte J. van der Seys.

De eerste Internationale Glaskunstprijs werd ingericht met als thema: HET OBJECT.
Er was een prijzentotaal van 20.000 euro verbonden waarvan de helft voor aankoop van een werk voor de Glazen Huis collectie.
Het Glazen Huis bood daarnaast ook nog 2 werkperiodes aan in het glasatelier.

Uit 47 landen werden 641 aanvragen ontvangen met 1422 objecten.
De jury selecteerde 47 kunstwerken van 35 kunstenaars. Jefffrey Sarminienko ( US/UK ) werd als winnaar bekroond.

6 juli 2012 werden de winnaars bekendgemaakt.
De tentoonstelling is nog te bezichtingen in het Glazen Huis tot 8 oktober 2012.


Kunstwerk gebouwd voor Amoureus

28 juni 2012

Het Lommelse stadsbestuur heeft samen met de Stichting Charlotte van der Seijs de handen in elkaar geslagen voor een gloednieuw festival rond de liefde en vriendschap. Woensdag werd met een liefdevol kinderfestijn het officiële startschot gegeven.

‘De samenleving wordt dagelijks geconfronteerd met nieuwsberichten over familiaal geweld, pedofilie, burenruzie, kindonvriendelijkheid, milieudelicten, kansarmoede, en ga zo maar door’, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. Met dit festival willen de organisatoren de aandacht vestigen op de vriendschap van mensen voor elkaar en voor bomen, planten en dieren.